Oldalak

This Site isn't "Green". It complies with Nature. And Nature is Colorful.

Items marked with * are bilingual or Visit an All-English site.

SÉTASéta egy Természetvédelmi területen

„Ki itt belépsz…” (Dante)

Az egykori Dégi Festetics-kastély és az azt övező Park – annyi hányattatás után – természetvédelmi besorolásba került. Ez annyiban jó, hogy vannak már megint gazdái – akik a természetes állapotok visszaállítására hivatkozással az egész többholdas területet bekerítették és elzárták az életszerű hozzáféréstől.
Látkép a falu sétahídjáról a tovaigyekvő vizekre: a patak két ága


A Park része egy tó is, melyet 3 patak találkozása táplál, majd a víz csordogál tovább Mezőszilas felé. E tó (mely horgászversenyek színhelye szokott lenni) a benne levő szigeten álló „Holland-házzal” egyedi ékessége a környéknek.
Hogy ez az ékkő még fényesebben ragyoghasson, az elmúlt néhány év alatt 785 Millió Ft-ból 3 ütemben rendezésre került a terület. Mely során az egykori patakok medrei helyén is tavak létesültek – azzal az idegenforgalmi magyarázattal, hogy helyreállításra kerültek a korabeli vízrajzi viszonyok is, történelmi-alapú rekonstrukció alapján.
A történelmi-merítésű rekonstrukció
A falu valós térképe, 2001 (=itt-lakásom) óta 
Az immár tórendszert tápláló 3 csenevész patakból 2 messzebbről érkezik: hogy vizei mit hoznak felénk, nem nagyon tudjuk. A harmadik a közelebbi Középbogárd települést érintve kanyarog hozzánk, s intenzíven művelt szántóföldeken át való vándorlás után üríti tartalmát e kiszélesített Dégi fogadó-rendszerbe. Középbogárdon 2014-ben, mintegy 3500 Millió Ft-ból, felépült és átadásra került az a szennyvíztisztító-mű, amely a tőle ellentétes irányokban fekvő, egymástól kb. 15 km-re fekvő, 2 db épp-csak 2000 lélekszám feletti települések közösített szennyvizeit lett megjelölve hatásosan tisztítani.
A Dégi Parkban andalgó párok szemei elé, kik veszik a fáradságot hogy az egyetlen, távolfekvő bejáraton át bekalandozzák a területet, majd eltelten az élménytől ugyanezen kijárathoz visszabotorkáljanak hazaútjuk során, e tavaszon az alábbi képek tárulkoztak:
Rögtön a központi, „horgász-tó” hídja után:
 …a történelmi ihletésű tó-folytatás

…és az azt párhuzamosan kísérő patakocska

Haladunk az új tó mentén…míg azt egy híd le nem zárja:Egy bágyadt visszatekintés……habokon mi-egyebeken melankóliázni:Míg csak el nem érünk a 64-es út menti újabb tóig, s az azt tehermentesítő csatornácskáig:Merthogy ebből több is szalad, bár néhol a víz már nem is látható:

Mígnem visszaérkezünk a központi horgásztó másik végéhez, ahol némi hal rendelkezésre is áll:

Ami nem sok, hiszen a tavat a kísérő-csatornától gát is elválasztja, nehogy a halacskák a habosban lubickoljanak:S a túra végeztével már csak a kerítés fordítja vissza a sokat-látott vándort.

 Dég,       2017. június 5.            Fuggerth Endre

megjegyzés írása: (kattintson a linkre)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése