Oldalak

This Site isn't "Green". It complies with Nature. And Nature is Colorful.

Items marked with * are bilingual or Visit an All-English site.

CSODAA Szürkevíz Csodálatos Hatalma
  
Kiskert-tulajdonosoknak (is), elgondolkodtatóul.


Miközben a belvizek JÖTTEK
s (jajongások közepette, energia-zabáló szivattyúk éjjel-nappali zebegése mellett, a folyókba sietősen átemelve, kiebrudaltan) MENTEK
(csak hogy a rákövetkező, szinte azonnali aszály feletti tanácstalan fejcsóválásokba torkolljanak, további sirámok mellett)
 – bár ez ország-szárító, magasröptű koncepció ellen* alant,
az éltető földhöz-vízhez testben-lélekben közelebb,
mert tudják: e kettő táplál bennünket, s nem mi uraljuk azt,
néhányan tenni-próbálnak
a rosszalló tekintetek, és a pálya-szélére szoríttatásuk ellenére is
Addig én, háztáji kiskertemben,
bejövő vezetékes vizem DUPLA hasznosításának elvéből fakadóan,
megengedhetem magamnak hogy (e korlátos volumennel ugyan de)

szinte ingyen locsolok.


* Illusztrációképp (a koncepcionárusok bagettje mellé is) egy emlék-kép a szomszédomban kigyulladt, égő, lábonálló búzáról – a direkt összefüggéseket gondosan kerülve:
🙌   🙏   🙌   🙏   🙌   🙏   🙌   🙏   🙌   🙏 
Hogy van ez most? Netán a szaros-vízzel locsolok?
[Mert olyan elme is akad, aki ezt a lét egyenesen az ásott-kútba csörgedezteti. Amit eleink izomerővel, verítékezve hoztak létre, egyéb vízforrás akkoron a közelben nem lévén. Ezen újítók – görbe vigyorral az arcukon, ravaszdi titkuk fölött hunyorítva – nem kis mértékben járulnak hozzá ahhoz, hogy a talajvizeink minőségromlására hivatkozva (de az okok és előidézőik után nem kutatva) a csatornázásban anyagilag érdekelt de a megmentő gúnyájában prédikáló üzleti vállalkozás résztvevői reánk kényszeríthessék akaratukat.]
Csapna le rá azonnal Hatóság, Hivatal, hórem-bóremeiknek késedelem-nélküli indításával, megtámogatva megannyi törvényi betűvel, s nekem-feszítve nem csekély anyagi büntetési terheket.

Hát nem. Hanem Országh József jól-működő rendszere ad módot e locsolásra.
Mert nincs itt szarosvíz, meg a velejárók.
[Amit vinnének a csövön át, velem megfizettetve; zavaros elrendezéseikkel azután mindünk környezetében károkat téve, nehezen gyógyuló sebeket okozva; majd becsatlakoztatva ez erecskét is az ország-szárítók nagybani víz-kitessékeléséhez, s oktatófilmek elé lenyomdosva minket áradoznak önnön érdemeikről.]
Helyette van SZÜRKEVÍZ: szabadon felhasználható ártalmatlan víz, esetemben öntözésre.
És van Alomszék-komposzt: hogy növényeim értékes tápanyagot kapjanak, s ne a talajromboló és talajvíz-szennyező műtrágyákat.

Így történt, hogy idén – mikor először szüretelhettem aszalt-cseresznyét a Szomolyai-fekete fámról (merthogy ez túlságosan nagy fa ahhoz, hogy kevéske víz-pótlással korrigálni lehetne azt amit a felboruló Természet okán attól egyre kevésbé kap meg) – a kisebb fáim-bokraim még ontják a lédús friss termést.
az éredő cseresznyém
az aszalvány-termés

A képek alább mutatják: hogyan nyaral nálam az őszibarack; mi munkát fog rám sózni nemsokára a sombokor; a fekete-berkenyém bólogatása is rég a földre nehezülve pihen, ágai várják a szüret-hozta megkönnyebbülést; s a harmadéves Japán-körtém is szégyenlősen de ígéretes termést mutogat.
az egyik őszibarackfa-ág

erdei som - kertben

fekete-berkenye – még csak kéken

Nashi (Japán-körte) – 2 hónapra a szürettől

A már letermett fekete-ribizliről, egresről, kék-áfonyáról nem is beszélve:


Ennek a lehetőségét veszi el VÉGLEG minden vidéki portától az, hogyha végigcsatornázzák a faluját, majd mindenkit köteleznek a csatornára rákötni.
Más egyebet a közcsatorna „áldásairól” itt nem is mondok. Elmondja és bemutatja azokat a blogom többi írása.

Dég,       2017. július 22.           Fuggerth Endre

megjegyzés írása: (kattintson a linkre)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése